Huilende baby troosten.


Start SiteEdit Component Field: {"ID" : "cf_tcm:41-4476_Introductie", "XPath" : "tcm:Content/custom:Content/custom:Introductie[1]", "IsMultiValued" : false} Bijna elke baby wordt rustiger bij aanrakingen, op de schoot, bij wiegen, bij zingen, … Probeer ze niet te beperken tot de momenten waarop een baby huilt, anders leert hij dat huilen de enige manier is om aandacht te krijgen.

  • Observeer een kind goed en probeer in te spelen op wat het nodig heeft: een flesje, een knuffel, geruststelling,…

- Reageer niet onmiddellijk bij het eerste schreeuwtje. Hou wel toezicht.

  • Soms heeft een baby maag-en darmkramjes. Leg de baby met zijn buikje over de knie, masseer zijn buikje of leg er een (niet te) warme doek op. Maak fietsende bewegingen met zijn beentjes. Geef hem een badje. Doe alles rustig en ontspannen. Bij borstvoeding, kijk dan of de baby correct aanligt en juist zuigt. Bij flesvoeding, zorg dan voor een correcte bereiding van de melkvoeding en een goede houding tijdens het drinken. Verander enkel van voeding als de arts meent dat voedselwijziging noodzakelijk is.

  • Vermijd overstimulatie.

  • Kinderen die bijzonder veel huilen hebben nood aan regelmaat, o.a. een vaste dagindeling. Het maakt het leven voor een baby voorspelbaar en hem zo rustiger. Zorg er voor dat de gebeurtenissen zich telkens in dezelfde volgorde afspelen, bv. slapen - wakker worden - eten - op de schoot zitten en geknuffeld worden - ‘spelen’ (voor baby’s is dit in de box rondkijken, brabbelen, …) – bij de eerste signalen van vermoeidheid in bed tot rust komen - slapen.

  • Geef de baby een speeltje dat geluid maakt. Een rammelaar kan hier bij helpen, zie http://www.bimbolino.be/rammelaars

  • Gebruik rituelen om het leven voor een baby voorspelbaar te maken en hem zo rustiger te maken. Bv. telkens op dezelfde manier een badje geven, volgens een vast patroon te slapen leggen.

- Geef een baby die huilt van de honger eten, ook al is het nog geen etenstijd.

- Is de baby moe, laat hem dan in zijn eigen bedje inslapen. Vermijd te veel prikkels, zoals fel licht of lawaai. Een rustig slaapliedje of een monotoon geluid kan helpen.

  • Ga na een hevige huilbui zeker altijd kijken hoe het kindje in slaap is gevallen.

  • Een peuter die huilt uit verveling kan je een spelmogelijkheid aanreiken.

  • Is een kind geconfronteerd met een nieuw zusje of broertje, dan geef je het geregeld extra aandacht.

  • Spreek met je partner of een familielid af om bij beurten in te springen. Neem je beiden een deel van het troosten voor je rekening, dan raak je minder snel vermoeid.

Uitgelichte berichten